iMOOC:in suosiosta tuli mieleen

Osaamisen kehittämistarpeita riittää alalla kuin alalla. Kun aikoinaan nuorena maanviljelijänä 80-luvun lopulla pääsin ensikerta päivittämään ammatillista osaamistani, elettiin aikaa, jolloin kurssikeskuksiin ei enää saatu osallistujia kahden viikon kursseille. Järjestöjyräurani alkoi siis kahteen viiden päivän jaksoon pilkotulla peruskurssilla. Nyt elämme aikaa, jolloin päiväkin on liian pitkä tovi ammatillisen osaamisen kehittämiseen.

Oppiminen on prosessi, joka vaatii aikaa. Aika on nykytyöelämän rajallisimpia resursseja. Ajan käyttäminen matkustamiseen on tehotonta. Internet poistaa matkustamisen tarpeen. Vihdoin viimein verkkovälitteinen kohtaaminen on myös kokemuksellisesti riittävän elävää ja antoisaa. Toki harjoitusta tarvitaan eikä aina onnistu. Mutta voin vakuuttaa, että on- ja offline-kohtaaminen verkon välityksellä toisten kanssa on yhtä inhimillistä kuin naamatusten lihamaailmassa.

Tällä iPad opettajan työvälineenä -kurssilla voin itse säädellä omaa ajankäyttöäni ja osallistumistani vuorovaikutukseen. Jonkin verran tulee turhauttavaa sähköpostiviestien sälää. Turhaudun nimittäin niistä viesteistä, joissa ei ole mitään muuta sisältöä kuin että jotain tapahtuu kurssiympäristössä. Minun mielestäni se itse tapahtunut asiakin pitäisi olla näkyvissä, kun se kumminkin on tekstiä. Sähköpostimuistutukset voi poistaa ja sen nyt teinkin päivitysten osalta. Toisaalta on hyödyksi saada hälytyksiä kurssiympäristöstä, muistaa, missä on mukana.

Voila_Capture 2015-02-07_12-53-36_ip

 

Huomio itselleni: Eilen käytimme neljän hengen tiimillä yli tunnin aikaa nimen keksimiseen. Nimi on hirmuisen tärkeä. Jostain syystä en millään meinaa muistaa tämän kurssin nimeä. Kurssin tekijä ei itse sellaista huomaa, koska oma juttu on niin tuttu. Kurssin nimi on erilainen Eliademyssä (iPad opettajan työvälineenä), Facebookissa MOOC: iPad opettajan  työvälineenä ja Twitterissä #imooc. Eliademyssä ei ole sanoja imooc tai MOOC, Facebookissa ei muista, että se ei ole iMOOC vaan MOOC (aakkostuksessa i on eri asia kuin m). Kurssilla pitäisi olla jokaisessa verkkopaikassa joko sama nimi tai sama tunnisteosa nimessä. Ihmisen muistia kun netissä kuormittaa moni asia yhtä aikaa, on muistiankkureiden merkitys sama kuin tienviittojen suurkaupungissa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s