Tiedon kerääminen: jäsentämisen merkitys

Miten minä hahmotan tämän asian? Miten joku muu hahmottaa? Mitä tästä asiasta yleisesti tiedetään? Millaista tietoa voisin hyödyntää? Miten voisin kuvata ja jäsentää tämän asian niin, että siitä voisi helposti puhua eri ihmisten kanssa?

Aiheeni on siis se, miten mobiililaite (tällä kurssilla iPad) voi auttaa opettajaa (ja opiskelijaa) ajanhallinnassa. Valitsin tämän aiheen siksi, että se on tullut vuosien saatossa tuhansia kertoja vastaani. Lähes poikkeuksetta opettajat, joita olen opastanut teknologian opetuskäyttöön, kertovat, että muuten hyvä, mutta ei ole aikaa.

Uuden opettelu vaatii aina ajankäyttöä. Jos alkutaipaleella opettelisi jotain sellaista, mikä keventää ja sujuvoittaa omaa ajankäyttöä? Motivoisiko se opettelemaan uutta?

Aion siis tarkastella omaa ajankäyttöäni ja kokeilla jotain uutta työaikani organisoimisessa. Samalla etsin myös kollegoitten kokemuksia. Näitä samoja keinoja voi käyttää opiskelussa.

Kurssilla toisen viikon teemaan liittyi kolme videota: Numbers, Pages (Tero Toivasen esittelyvideo) ja Popplet. Olin näistä aiemmin käyttänyt vain Poppletia. Numbers ja Pages ovat Applen omia sovelluksia ja nykyään maksuttomia. Niiden huono puoli on, että ovat isoja ohjelmia ja vievät aika paljon tilaa. Mutta Numbers-video oli niin koukuttava, että aivoni ryhtyivät heti raksuttamaan, miten kerään aiheestani pienen tilastoaineiston, jonka kanssa voisin opetella graafien tekemistä Numbersilla.

Jäsentäminen vaatii ajattelua. Aiheesta pitää saada ote. Lähdin liikkeelle luokittelemattoman aineiston keräämisellä eli kävin läpi niitä mobiilisovelluksia, joita itse käytän tai olen kokeillut ajanhallintaan. Kun olin saanut kokoon kymmenkunta sovellusta, alkoi niistä hahmottua tiettyjä kategorioita.

Tein keräämisen Pearltrees-palvelulla, joka on mainio verkkosivuilla sijaitsevan tiedon keräämiseen ja luokitteluun (löytyy myös iPad-sovellus). Pearltreessa linkeistä tulee pieniä kuvakkeita (aiemmin helmipalloja, mistä nimi). Linkkikuvakkeita voi koota kansioiksi. Kansio syntyy vetämällä linkki toisen päälle. Kansiot voi nimetä ja niihin voi laittaa kansikuvan. Piirsin kansikuvat eilen löytämälläni huippuhyvällä piirrosohjelmalla, Sketches Prolla, jonka maksuton riisuttu versio löytyy nimellä Tayasui Sketches). Koosteeni näyttää verkossa tältä ja iPadilla alla olevan kuvan mukaiselta.

Photo 8.2.2015 3.21.39
Tänään tein saman luokittelun Poppletilla pieneksi jäsennyskartaksi. Palauttelin samalla mieleen Poppletin käytön niksejä. Lisäsin Popplet-karttaan samat kuvat kuin Pearltrees-kansioissa. Halusin verkkoon julkaistavan kartan. En muistanut, että kartta pitää heti ryhtyä luomaan online-puolelle (julkaistavia karttoja ei voi tehdä maksuttomalla Popplet Litellä). Ainakaan itse en keksinyt mitään keinoa iPadille luotua karttaa siirtää online-puolelle. Paitsi, että kopioin kartan, avasin online-puolelle uuden ja sijoitin kopioidun kartan siihen eli pari naksautusta. Poppletissa kartat voivat olla itselle, vain linkillä nähtäväksi tai julkisia. Tietokonenäkymässä pääsee myös lisäämään yhteismuokkaajia karttaan. Tietokonenäkymästä löytyy myös Share-napin takaa kartan linkki ja upotuskoodi. Tässä siis linkki Popplet-karttaani ja alla kuva. Poppletista kartan voi tallettaa PDF:nä, jpeg- ja png-kuvina.

Photo 8.2.2015 12.18.54

Nyt, kun olen alustavasti luokitellut aihepiirin, pääsen tekemään Google-kyselylomakkeen, jolla voin saada numeraalista dataa. Samalla kerään myös lisää vinkkejä hyvistä sovelluksista (enkä halua rajoittua pelkästään iOS-sovelluksiin). Ja näin: lomake valmis (saa vastata).

Kokeilen, jos lomake toimisi myös tähän blogiin upotettuna ja mobiilikäytössä (en osaa muokata iframe-koodia sillä lailla, että se olisi responsiivinen, joten laitoin näin kapeaksi, 350 px):

Mainokset

One thought on “Tiedon kerääminen: jäsentämisen merkitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s